DOSTOPNOST

V Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem si prizadevamo, da bi bilo naše spletišče dostopno za vse uporabnike, zlasti pa tudi za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti, zato je spletišče usklajeno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA).

IZJAVA O DOSTOPNOSTI

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče https://www.zd-ravne.si/. Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti smo sistemsko zagotovili nekatere prilagoditve, kot so:

 • Odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona).
 • Prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona).
 • Navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške).
 • Prilagajanje pisave in barvnih kontrastov (med besedilom in ozadjem).
 • Predvidljivo delovanje spletišča.
 • Slike so opremljene z nadomestnim besedilom.
 • Uporabljene so različne ravni naslovov.

STOPNJA SKLADNOSTI

Spletišče https://www.zd-ravne.si/ je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA) zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina na spletišču - ocena nesorazmernega bremena

Dostopnost spletišča https://www.zd-ravne.si/ nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, zaradi prevelikega nesorazmernega bremena, skladno s 6. členom ZDSMA.

Zdravstveni dom Ravne na Koroškem ocenjuje, da bi za zavod nastale finančne posledice, če bi hoteli celotno vsebino ustrezno prilagoditi (prevesti v znakovni jezik in/ali opremiti s podnapisi ali drugače ustrezno prilagoditi skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij), saj je obseg vsebine velik. Prav tako smo pri oceni nesorazmernega bremena upoštevali notranjo organizacijo in vrsto dejavnosti, ki jih opravljamo, ter postopamo skladno z ZDSMA, ki ravno iz teh razlogov dopušča navedena odstopanja skladno z oceno o nesorazmernosti.

Primeri takih vsebin so:

 • Skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa (podpisani notranji akti zavoda, letna poročila itd…).
 • Različne kompleksne tabele s podatki (npr. kazalnik kakovosti).
 • Organigrami.
 • Videoposnetki.

Poleg svojih vsebin na spletni strani občasno objavimo tudi vsebine, ki jih pripravljajo druge inštitucije. Navedbe razlogov za njihovo nedostopnost ali omejeno dostopnost so objavljene na spletnih straneh inštitucij, na katerih je izvorno mesto njihovih objav.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena dne 7. 9. 2023 na podlagi samoocene.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču https://www.zd-ravne.si/ kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA) in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., ali po pošti na naslov: Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, Ob Suhi 11, 2390 Ravne na Koroškem.

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

Nadzor nad izvajanjem Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA), izvaja:

MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
Telefon: 01 555 58 48
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Spletna stran: https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/inspektorat-za-javni-sektor/


V primeru, da ugotovite odstopanja od določil lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni pošti na zgornji naslov ali po elektronski pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..