Zdravstvenovzgojni center je organizacijska enota v zdravstvenem domu Ravne na Koroškem za zagotavljanje aktivnosti promocije in krepitve zdravja in zdravstvene vzgoje v lokalni skupnosti za ciljno populacijo na primarni ravni zdravstvenega varstva. Sodeluje in se povezuje z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje Slovenije, ki vodi, koordinira in evalvira zdravstveno vzgojne programe na nacionalni ravni oziroma z Območno enoto NIJZ Ravne na regijski ravni.

Sodeluje in povezuje se s partnerji v lokalni skupnosti (z združenji, društvi, izobraževalnimi institucijami, delovnimi organizacijami, nevladnimi organizacijami…) in izvaja različne aktivnosti ohranjanja in krepitve zdravja lokalnega prebivalstva v lokalnem okolju.

 

Aktivnosti zdravstvenovzgojnega centra:

Šola za starše

ŠOLA ZA STARŠE-OBVESTILO

Obveščamo vas, da bomo v ZD Ravne v mesecu septembru 2020 ponovno pričeli z izvajanjem programa Priprava na porod in starševstvo za nosečnice in njihove spremljevalce.  Srečanja bodo potekala "v živo" oz. v osebnem stiku in v terminih, ki smo jih načrtovali za leto 2020 (zloženka PRIPRAVA NA POROD IN STARŠEVSTVO – ŠOLA ZA STARŠE 2020) upoštevajoč usmeritve in previdnostne ukrepe Nijz za preprečevanje okužb s korona virusom.

Prvo srečanje bo potekalo 7.9.2020 ob 16.00 uri v veliki predavalnici upravne stavbe ZD Ravne.

Prosimo udeleženke programa, da se na srečanja prijavijo na tel.št: 02/8705 200 - v dopoldanskem času (centrala) ali na E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Na srečanja prihajajo z zaščitno masko.

Vsa aktualna širša navodila v zvezi z udeležbo v Šoli za starše bodo objavljena na spletni strani ZD Ravne.

Bodoče mamice se lahko s številnimi vsebinami priprave na porod na starševstvo seznanite tudi na spletni strani: https:/zdaj.net

Veselimo se sodelovanja z vami. Lep dan vam želi tim izvajalk Šole za starše!

Zdravstveni dom RAVNE

Da bi do trenutka, ko boste s toplino svojega objema ogreli nemočno bitje, lažje premagovali vse morebitne dvome in strahove, vas vabimo v šolo za starše, ki jo v Zdravstvenem domu Ravne organiziramo skozi celo leto.

Zdravstveno vzgojni programi krepitve zdravja za odrasle

OBVESTILO

V skladu z navodili NIJZ na področju izvajanja preventivnih programov v času ukrepov za preprečevanje in obvladovanje bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), vas obveščamo, da bomo v Zdravstvenem domu RAVNE v mesecu septembru 2020 ponovno vzpostavili izvajanje programov krepitve zdravja za odrasle (CINDI delavnice). Način izvedbe bomo določili glede na takratno obstoječe epidemiološko stanje. Delavnice bodo potekale v skladu z aktualnimi ukrepi in na varen način, v majhnih skupinah ali/in individualno. Hkrati bomo v primeru neugodnih razmer omogočili vključitev v programe "na daljavo" ali  v živo od doma preko ON-LINE spletne aplikacije ZOOM. Potrebna bo vaša predhodna prijava na E-naslove izvajalk posameznih srečanj, ki jih bomo za vas objavili še pred mesecem septembrom na tej spletni strani. Ob prijavi vam bomo posredovali ustrezna navodila za povezavo do naših ON-LINE predavanj.

Veselimo se sodelovanja z vami.

S številnimi vsebinami krepitve zdravja se lahko seznanite tudi na spletni strani: https://www.nijz.si

Programi krepitve zdravja so namenjeni odraslim osebam, ogroženim za razvoj kroničnih bolezni in za bolnike s kronično boleznijo. Potekajo v obliki skupinskih delavnic in individualnih srečanj v prostorih ZD Ravne in v zdravstvenih postajah na Prevaljah, v Mežici in v Črni.

Zdravstvena vzgoja otrok in mladine

Zdravstveni dom Ravne v okviru primarnega zdravstvenega varstva, v skrbi za dobro zdravje otrok in mladostnikov, izvaja zdravstveno-vzgojno delo:

Slovenski mladostniki in zdravje – primerjava s sovrstniki iz drugih držav

Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije, ki predstavlja ključne ugotovitve mednarodne raziskave »Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki 2017/2018 (HBSC), ki jo v Sloveniji vsaka štiri leta izvede Nacionalni inštitut za javno zdravje,« navaja, da slovenski mladostniki v primerjavi z vrstniki iz drugih držav ne uživajo pogosto sladkarij in sladkanih pijač in da se izboljšuje telesna aktivnost ter uživanje sadja in zelenjave.  Poznajo se tudi pozitivni učinki ukrepov in aktivnosti na področju debelosti, spolnih odnosov in kajenja. Poleg tega v primerjavi z vrstniki iz drugih držav mladostniki v Sloveniji doživljajo malo psihosomatskih simptomov.

Program Svit

Program Svit je nacionalni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki je namenjen in dostopen vsem prebivalcem Slovenije, moškim in ženskam, starim od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

»PRIPOROČILA PROTI RAKU, NAJ NE IZVISIJO V ZRAKU«

Breme raka je v Sloveniji veliko in se iz leta v leto povečuje.  Po podatkih Registra raka pri onkološkem inštitutu v Ljubljani letno zboli za to boleznijo okrog 15.200 ljudi. Rak predstavlja vodilni vzrok prezgodnje smrti.

Vse najpogostejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane s kajenjem cigaret, nezdravim prehranjevanjem (premalo sadja in zelenjave), s čezmerno telesno težo, tveganim pitjem alkoholnih pijač, nezadostno in neustrezno telesno dejavnostjo, kožni rak pa s čezmernim sončenjem. Mnoge vrste raka lahko preprečimo ali odkrijemo dovolj zgodaj. Mnoge vrste raka je danes mogoče pozdraviti ali vsaj učinkovito zdraviti.

Zobozdravstvena preventiva

ZA ZDRAV OTROKOV NASMEH

Zobozdravstvena vzgoja s preventivo je sestavni del promocije zdravja v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem. Vsebine zobozdravstvene vzgoje s preventivo so usklajene s smernicami NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje). Tako kolektivne, kot tudi individualne obravnave, se izvajajo v celotni koroški regiji, med vso populacijo.

Programi krepitve zdravja za odrasle v Mežiški dolini

Spoštovani!

Vabimo vas v Programe krepitve zdravja za odrasle, ki bodo potekali v mesecih FEBRUAR, MAREC, APRIL in MAJ 2020.

Zakaj je hoja koristna?

Hoja je naraven način premikanja telesa z enega mesta na drugo. Ima velik pomen pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti ter predstavlja enega izmed osnovnih pogojev za neodvisno funkcioniranje. Normalna hoja je visoko nadzorovano, usklajeno in enakomerno ponavljajoče se gibanje spodnjih udov, katerega namen je doseči določeno mesto ob določenem času in s čim manjšo porabo energije.

O nas

Zdravstveni dom Ravne na Koroškem
Ob Suhi 11, 2390, Ravne na Koroškem

Kje smo | Galerija Dokumenti

Telefon: (02) 87 05 200
Fax: (02) 87 05 223
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

 

Certifikat kakovosti